Objava: Grbić Srđan, 27.10.2019.

Održana međunarodna edukativna radionica "Zrakoplovne priredbe"

U organizaciji Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i Aerokluba Osijek na aerodromu Čepin dana 26.listopada 2019. održana je međunarodna edukativna radionica "Zrakoplovne priredbe" na kojoj je nazočilo 50-ak sudionika, ponajviše pilota sportsko rekreativnih zrakoplova iz Hrvatske i susjednih zemalja.

U prvom dijelu radionice sudionike se upoznalo s primjenjivim propisima koji reguliraju ovu problematiku i to od same organizacije priredbi, izvršne pripreme, provedbe i odlaska sudionika s priredbe. Cilj je bio sudionicima radionice, uz brojne primjere iz prakse organiziranja zrakoplovnih priredbi (kako dobre i one manje dobre ), podići razinu svijesti o potrebi poštivanja barem minimuma propisanih standarda sigurnosti, stalnih provjera i međusobne komunikacije svih sudionika uključenih u zrakoplovnu priredbu. To je potrebno kako bi se rizik za bilo kakav eventualni incident sveo na najmanju moguću mjeru.

U drugom dijelu radionice Agencija je podsjetila pilote sportsko rekreativnih zrakoplova kako je priprema leta od iznimne važnosti za sigurnost zračnog prometa. Osobita pozornost se posvetila potrebi kvalitetne pripreme vezane uz meteorološke uvjete tijekom leta, zatim korištenje navigacijskih uređaja i karata, provjeru goriva, odabir alternativnih aerodroma, posjedovanje potrebne dokumentacije na letu i tome sl.