Objava: Šoštarić Eduard, 07.12.2020.

7.prosinac - Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva

U prigodi obilježavanja 7.prosinca, Međunarodnog dana civilnog zrakoplovstva, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo upućuje iskrene čestitke svim zrakoplovnim organizacijama, savezima, institucijama i pojedincima u Republici Hrvatskoj koji su uključeni u sustav civilnog zrakoplovstva.
U ovim izazovnim i teškim vremenima za zrakoplovnu industriju želimo Vam uspjeh u ostvarenju postavljenih ciljeva. Nadamo se kako ćemo i suradnjom na unaprjeđenju sigurnosti zračnog prometa i promociji civilnog zrakoplovstva uspjeti u tome.
Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva se obilježava od 1994. godine, odnosno od 50. godišnjice Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) povodom koje je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine službeno priznala 7. prosinac kao Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva u sustavu UN.
Svrha obilježavanja ovog dana jest stvoriti i ojačati globalnu svijest o važnosti međunarodnog civilnog zrakoplovstva u socijalnom i ekonomskom razvoju država, i jedinstvene uloge ICAO-a u pomoći državama da surađuju i ostvare istinski globalni rast i napredak u službi cijelog čovječanstva.
Obilježavanje Međunarodnog dana civilnog zrakoplovstva ima ovih dana i dodatno značenje za Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo. Naime, ICAO u vremenu od 30. studenog do 15. prosinca 2020. provodi virtualnu validacijsku misiju u Republici Hrvatskoj sa fokusom na pitanjima iz područja regulatornog okvira, organizacije, plovidbenosti, operacija i licenciranja.
Cilj ove misije jest utvrditi napredak Republike Hrvatske u navedenim područjima, a u odnosu na identificirane nedostatke tijekom zadnjeg ICAO nadzora provedenog 2010. godine. Nakon provedene validaciji, rezultati će biti dostupni javnosti na internetskim stranicama ICAO-a.