Objava: CCAA, 20.08.2019.

Konzultacije s korisnicima zračnog prostora RH u vezi s planom performansi za razdoblje 2020-2024

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo kao nacionalno nadzorno tijelo, održala je stručno savjetovanje sa zračnim prijevoznicima i njihovim predstavnicima.

Stručno savjetovanje održano je u skladu s provedbenom Uredbom Komisije (EU) 2019/317 o utvrđivanju programa performansi i sustava utvrđivanja naknada u okviru jedinstvenog europskog neba.

Savjetovanju su nazočili predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o. kao pružatelj usluga u zračnoj plovidbi, predstavnici zračnih prijevoznika: Lufthanse, Croatia Airlinesa, Emiratesa, Aeroflota i IATA-e.

Također, savjetovanju su se pridružili i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te u svojstvu promatrača predstavnici Performance Review Body-a i predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja.

Tijekom savjetovanja korisnicima hrvatskog zračnog prostora predstavljen je petogodišnji plan performansi uz transparentan prikaz troškova i investicija, kao i buduću razinu usluge koju mogu očekivati kroz treće referentno razdoblje od 2020-2024.


Savjetovanje je omogućilo korisnicima iznošenje stavova oko predloženih budućih ključnih pokazatelja performansi Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o. (pružatelja usluga u zračnoj plovidbi) i to u pogledu: sigurnosti, zaštite okoliša, dostizanja kapaciteta i troškovne učinkovitosti.

Agencija će tijekom rujna 2019. godine, sukladno zahtjevima Uredbe, predati nacionalni plan performansi za sljedeće referentno razdoblje od 2020. do 2024. godine na ocjenu i Europskoj komisiji.