Objava: Šoštarić Eduard, 11.03.2024.

Obilježena 15.godišnjica operativnog rada Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo prigodno je danas obilježila 15.godišnjicu početka operativnog rada. Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je nazočio događaju, istaknuo je kako je uloga Agencije u uspostavi visoke razine sigurnosti i zaštite civilnog zračnog prometa od neprocjenjivog značaja za funkcioniranje i stanje prometnog i gospodarskog sustava Republike Hrvatske. 

„Kontinuirano dobivamo potvrde da je način na koji je ustrojena, i način na koji funkcionira Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, iznimno pozitivan i uspješan primjer institucionalnog rješenja u području civilnog zrakoplovstva, ne samo u okvirima Hrvatske, već i na području Europske unije, ali i šire. Za sve ovo ste najviše i gotovo isključivo zaslužni vi, djelatnici Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo – svojim trudom i zalaganjem doprinijeli ste svim postignućima i rezultatima koje je Agencije postigla u ovih 15 godina. Podrška ovog Ministarstva nikada nije bila upitna, niti će izostati u budućnosti. Štoviše, očekujemo daljnji razvoj našeg odnosa i zajedničkih aktivnosti i projekata na dobrobit svih – pogotovo naše zrakoplovne industrije“, istaknuo je u obraćanju na svečanosti potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

Direktorica Agencije Ana Kapetanović naglasila je kako je Agencija osnovana prije 15 godina zahvaljujući malom krugu ljudi s vizijom. Republika Hrvatska danas ima zrakoplovnu vlast međunarodnog ugleda, sa prepoznatljivom kvalitetom rada i iznimnim stručnjacima u svojim redovima, istaknula je Ana Kapetanović i dodala kako najveće i iskreno hvala upućuje djelatnicima Agencije. „Svojom predanošću i ljubavlju prema svom pozivu i poslu postavili ste novi standard onoga što javna uprava može i mora biti“, rekla je direktorica. 

„Osobno se nadam da ćemo u narednom razdoblju i uz potrebne izmjene Zakona o zračnom prometu moći otvoriti put šire podrške posebnom dijelu naše zrakoplovne zajednice, generalnoj avijaciji. Uz suradnju sa našom industrijom, nadam se da ćemo ostvariti svoj zajednički cilj i većom prisutnošću na našim fakultetima, školama i malim aerodromima osigurati budućnost zrakoplovstva u Hrvatskoj i približiti mlađim generacijama koliko je dinamičan i zanimljiv posao u avijaciji“. 

U svom obraćanju predsjednik Vijeća Agencije Andrija Vidović je iskazao predanost Vijeća u potpori ostvarenja  vrijednosti i ciljeva Agencije, uvijek vodeći računa da se rad Agencije obavlja kvalitetno i na najbolji mogući način – kako za cjelokupni zrakoplovni sektor u Republici Hrvatskoj, tako i za njene zaposlenike. 

„Vijeće Agencije će nastaviti podržavati daljnji razvoj i jačanje Agencije i inicijative koje doprinose dobrobiti hrvatske zrakoplovne industrije i zaposlenika Agencije. Posebno ćemo se zalagati za očuvanje i rast generalnog zrakoplovstva te razvoj novog zrakoplovnog kadra“, zaključio je predsjednik Vijeća Agencije. 

Najveći izazovi koji stoje u dogledno vrijeme pred Agencijom su svakako uvođenje flote zrakoplova A220 u operacije nacionalnog zračnog prijevoznika "Croatia Airlines", raspisivanje natječaja za drugog pružatelja zemaljskih usluga na tri najveće hrvatske zračne luke, podrška Ministarstvu zdravstva u implementaciji projekta uvođenja hitne helikopterske medicinske usluge, ali i implementacija sasvim novih propisa poput onih vezanih za alternativna zrakoplovna goriva, certificiranu verziju dronova i urbane mobilnosti (tzv. „zračni taksiji“).