Objavio: CCAA

Informacija zrakoplovnim subjektima vezana uz epidemiju korona virusa, revizija 29.01.2020.

Područje primjene:

Ova je informacija namijenjena zrakoplovnim subjektima (u prvom redu zrakoplovnim prijevoznicima i međunarodnim aerodromima) i njihovim ovlaštenim osobama koje sudjeluju u aktivnostima međunarodnog zračnog prometa.

Povod za izdanje:

Od siječnja 2020. godine u nekoliko zemalja prijavljeni su slučajevi bolesti uzrokovane korona virusom. Bolest je karakterizirana povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem, a u težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka.

Epidemija je krenula iz kineskog grada Wuhan, koji je veliko domaće i međunarodno prometno središte. S obzirom na velika kretanja stanovništva, za koje se očekuje da će se znatno povećati tijekom Kineske nove godine u posljednjem tjednu siječnja, te promatrani prijenos s čovjeka na čovjeka, nije neočekivano da će se novi potvrđeni slučajevi i dalje pojavljivati u drugim područjima.

Preporuke međunarodnih tijela za zrakoplovne subjekte

Agencija Europske unije za sigurnost zračnog prometa (EASA) pomno prati aktivnosti vezane uz epidemiju korona virusa u Wuhanu i aktivno surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), ICAO i DG SANTE. S obzirom na razvoj situacije EASA je 27. siječnja 2020. godine objavila Safety Information Bulletin SIB No.: 2020-02 (http://www.ccaa.hr/download/documents/easasib_4407) s preporukama prema zrakoplovnim vlastima, operatorima zrakoplova i operatorima aerodroma.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje primjenu mjera za ograničavanje rizika od prijenosa bolesti bez nepotrebnih ograničenja međunarodnog prometa.

Zrakoplovni subjekti su dužni surađivati s javnozdravstvenim tijelima (Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo) i Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo u cilju sprječavanja širenja bolesti u skladu s razvijenim standardima i najboljom praksom.

S tim u svezi zrakoplovne subjekte podsjećamo na standarde definirane u ICAO Annex-9 (Facilitation) i Annex-6 (Operation of Aircraft, Part I – Chapter 6, Attachment B., 4.1.2.) i na preporuke WHO koje se odnose na prometni sektor:

  • međunarodne zračne luke trebaju osigurati pristup odgovarajućoj infrastrukturi i opremi za provođenje mjera javnog zdravlja i karantene koje se primjenjuju na zrakoplove, posadu, putnike, prtljagu, tereta, pošte i trgovinu;
  • operatori zrakoplova i aerodroma trebaju operativnom osoblju pružiti informacije o prepoznavanju simptoma i postupanju u slučajevima pojave akutne respiratorne infekcije.

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sumnja na infekciju korona virusom postavlja se u slučaju kad su zadovoljeni sljedeći kriteriji kliničkih znakova/simptoma i epidemiološke anamneze:

Klinički znakovi/simptomi

Epidemiološka anamneza

Povišena tjelesna temperatura1

i

simptomi zahvaćenosti donjih dišnih putova (npr. kašalj, teškoće disanja)

+

Tijekom zadnjih 14 dana prije početka simptoma putovao/la u Wuhan ili druge dijelove pokrajine Hubei, Kina

Povišena tjelesna temperatura1

ili

simptomi zahvaćenosti donjih dišnih putova (npr. kašalj, teškoće disanja)

+

Tijekom zadnjih 14 dana bliski kontakt2 s oboljelom osobom u koje je nalaz Corona virusa potvrđen ili je dijagnostika u tijeku

1 Povišena tjelesna temperatura ne mora biti prisutna u nekih bolesnika, primjerice u vrlo mladih, starijih, imunosuprimiranih, koji uzimaju određene lijekove.

2 Bliski kontakt se definira kao: a) udaljenost do oko 2 m ili boravak u istom prostoru ali dulje vrijeme (kod zdravstvenih djelatnika, kućnih kontakata), a bez osobne zaštitne opreme (npr. rukavica, pregača, maske, zaštite za oči) ILI b) direktan kontakt s kontaminiranim izlučevinama (npr. oboljeli je kašljao na vas) a bez korištenja osobne zaštitne opreme. Za sada se bliskim kontaktom ne smatra kratka interakcija s oboljelim, npr. hodanje uz oboljelu osobu.

  • operatori zrakoplova koji obavljaju letove do / iz pogođenih zemalja trebaju imati na raspolaganju dostupnu zaštitnu opremu (ICAO Annex-6, Part I – Chapter 6, Attachment B., 4.1.2. – Universal Precaution Kit), koju će članovi posade koristiti u slučaju da na zrakoplovu bude identificiran simptomatski putnik;
  • u slučaju identifikacije putnika sa simptomima bolesti, posada zrakoplova treba:
  1. zatražiti od svih putnika da ispune obrazac (locator card form) kako bi prikupili informacije o položaju putnika u zrakoplovu, kao i druge informacije o njihovim neposrednim planovima putovanja i kontaktne podatke koji mogu biti korisni za daljnje praćenje od strane tijela javnog zdravstva, i
  2. popuniti zdravstveni dio opće deklaracije za on-board registriranje zdravstvenih podataka (ICAO Annex 9, Appendix 1), te iste dostaviti zdravstvenim tijelima točke ulaska (Point of entry - POE);
  • slijediti standardne preporuke WHO-a namijenjene za javnost s ciljem smanjenja izloženosti i rizika prenošenja različitih oboljenja. Preporuke prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim web stranicama.

Kontakti za slučaj pripravnosti:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je na svojim web stranicama objavio mjere prevencije širenja korona virusa i popis telefonskih brojeva epidemiologa u pripravnosti.

Korisne poveznice:

HZJZ :

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/preporuke-za-putnike-u-kinu-letci/

EASA:

http://ad.easa.europa.eu

EACCC: European Aviation Crisis Coordination Cell:

https://ec.europa.eu/transport/modes/air/single_european_sky/eaccc_en

WHO: World Health Organisation:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

ECDC/DG SANTE: European Centre for Disease prevention and Control (ECDC):

https://www.ecdc.europa.eu/en/home

ICAO/CAPSCA: ICAO Aviation Medicine Section:

https://www.icao.int/safety/aviation-medicine/Pages/default.aspx

ICAO Collaborative Arrangement for the Prevention and management of Public health events in Civil Aviation (CAPSCA):

https://www.capsca.org/

IATA: International Air Transport Association:

https://www.iata.org/whatwedo/safety/health/pages/index.aspx