menu

Izbornik

Izvođenje letačkih operacija

Online radionica za operatore i udaljene pilote dronova, 21.11.2020. – tema: EU propis – u Novu godinu s novim pravilima!


Dana 21.11.2020. održana je online radionica za operatore i udaljene pilote dronova, a na u nastavku možete naći korisne poveznice:

 

  • Često postavljena pitanja i odgovori (poveznica)
Prvog srpnja 2019. godine na snagu su stupile dvije uredbe Europske komisije koje uređuju područje bespilotnih zrakoplova, a to su:
  1. Uredba (EU) 2019/945 o sustavima bespilotnih zrakoplova i o operatorima sustava bespilotnih zrakoplova iz trećih zemalja
  2. Uredba (EU) 2019/947 o pravilima i postupcima za rad bespilotnih zrakoplova

EASA-a prezentaciju zahtjeva iz Europskih propisa možete pogledati na sljedećoj poveznici

Za lakše razumijevanje zahtjeva iz Europskih propisa poslužite se dokumentima:

HACZ je izradila uputu za prilagodnu na novi regulatorni okvir za operatore i udaljene pilote bespilotnih zrakoplova, uputu možete naći na sljedećoj poveznici

Jedna od novina u Europskog propisu su zahtjevi osposobljavanja i provjera za udaljene pilote, više o tome možete naći na sljedećoj poveznici.29. veljače je HACZ u suradnji s EASA-om održala radionicu za operatore sustava bespilotnih zrakoplova. Glavni govornik radionice bio je gospodin Natale Di Rubbo koji je jedan od autora već spomenutih uredbi.

Video prezentaciju možete pogledati na sljedećim poveznicama:
  1. Uvod i otvorena kategorija
  2. Posebna kategorija
  3. U-space i certificirana kategorija
Početkom ožujka EASA je objavila primjenjiva pravila i postupke za upotrebu bespilotnih letjelica prikazanih u konsolidiranom, lako čitljivom formatu s naprednim navigacijskim značajkama putem veza i oznaka.

Dokument je moguće naći na sljedećoj poveznici