menu

Izbornik

Potvrda o provjeri plovidbenosti

U skladu s EU propisima nakon provjere plovidbenosti, tj. da je pojedini zrakoplov u skladu s projektom odobrenog certifikata tipa (kako je izmijenjen obveznim informacijama o kontinuiranoj plovidbenosti) te da je u stanju sigurnom za upotrebu izdaje se Potvrda o provjeri plovidbenosti za taj zrakoplov.

Potvrdu o provjeri plovidbenosti izdaju zrakoplovne vlasti (u Republici Hrvatskoj to je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo) ili operator zrakoplova ako je za to ovlašten ili zasebna organizacija za vođenje kontinuiranoj plovidbenosti zrakoplova ako je za to ovlaštena.

U nekim slučajevima ovlaštena organizacija za vođenje kontinuiranoj plovidbenosti zrakoplova trajanje Potvrde o provjeri plovidbenosti može produžiti za sljedećih godinu dana bez obavljanja provjere plovidbenosti toga zrakoplova.

Sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, u Republici Hrvatskoj je prije izdavanja ili produžavanja trajanja važnosti prometne dozvole odnosno odgovarajućeg dokumenta (kao što je to Potvrda o provjeri plovidbenosti) potrebno provjeriti da je prometno sredstvo, u ovom slučaju zrakoplov, osigurano u skladu sa navedenim zakonom i odredbama Uredbe (EZ) 785/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 21. travnja 2004. o zahtjevima za zračne prijevoznike i operatore zrakoplova u vezi s osiguranjem (SL L 138 30.4.2004).