Objavio: CCAA

Održana radionica "Uporaba sustava bespilotnih zrakoplova"

Dana 01.12.2017. u organizaciji Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ) održana je radionica "Uporaba sustava bespilotnih zrakoplova" kojoj je nazočilo više od 100 sudionika, predstavnika organizacija i operatora sustava bespilotnih zrakoplova, te zainteresirane javnosti.

Zrakoplovni inspektori Odjela letačkih operacija u uvodnom su dijelu upoznali sudionike radionice s planovima izmjena postojećeg Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova, odnosno redefiniranju općih, tehničkih i operativnih uvjeta (noćno letenje, letenje u blizini aerodroma, ograničenja visine leta, letenje iznad skupine ljudi, broj motora, opremljenost padobranom, osposobljenost rukovatelja), te pojednostavljenju registracije operatora sustava bespilotnih zrakoplova.

Na ovaj način Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova približio bi se EU konceptu. Također, polaznicima radionice predstavljen je Nacrt EU regulatornog okvira za operacije bespilotnim zrakoplovima u otvorenoj i specifičnoj kategoriji (EASA NPA 2017-05).

Predstavnik Ureda upravljanja kvalitetom i sigurnosti zračnog prometa HACZ upoznao je sudionike radionice s Uredbom 376/2014 o izvješćivanju, analizi i naknadnom postupanju u vezi s događajima u civilnom zrakoplovstvu i pritom pozvao operatore sustava bespilotnih zrakoplova da primjenjuju ovu uredbu u stvarnom životu kako bi se smanjio rizik od nesreća.

Jedan dio radionice bio je posvećen procjeni rizika sigurnosti za operacije sustavima bespilotnih zrakoplova, odnosno metodologiji i načinima izrade takve procjene za što su korišteni i neki primjeri. Na koncu, zaštitu privatnosti i sigurnosti bila je također jedna od tema ove radionice, a Hrvatska udruga bespilotnih sustava (HUBS) održala je prezentaciju o svojoj ulozi u promicanju sigurnosti u letačkim operacijama.

Potom su usljedila pitanja sudionika radionice i rasprava u kojoj su razmjenjena iskustva operatera sustava bespilotnih zrakoplova u izvođenju letačkih operacija. Sve to bit će od velike pomoći HACZ pri razmatranju problematike korištenja sustava bespilotnih zrakoplova u budućnosti.

Prezentacije sa radionice možete pronaći ovdje