Objavio: CCAA

Održana radionica u vezi održavanja i vođenja kontinuirane plovidbenosti Annex I zrakoplova

Dana 17.11. 2018 održana je HACZ radionica za organizacije i osobe uključene u održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti Annex I zrakoplova.

Radionica je bila tematski fokusirana na organizacije i osoblje uključeno u održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti zrakoplova odobrene/prihvaćeno sukladno Pravilniku o projektiranju, prihvaćanju, gradnji i održavanju zrakoplova na koje se ne primjenjuje uredba (EZ) br. 216/2008.

Teme radionice su bile prilagođene problematici održavanja navedenih zrakoplova od strane odobrenih organizacija za održavanje Annex II (nadalje Annex I) zrakoplova, licenciranog/ovlaštenog osoblja te pilota-vlasnika kao i problematici vođenja kontinuirane plovidbenosti zrakoplova.

Svrha predmetne radionice je bilo upoznavanje sa izmjenama i dopunama relevantnih propisa za održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti navedene grupacije zrakoplova (Basic Regulation – Uredba (EZ) br. 2018/1139 i Pravilnik o projektiranju, prihvaćanju, gradnji i održavanju zrakoplova na koje se ne primjenjuje uredba (EZ) br. 216/2008) sa aspekta organizacija i osoblja za održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti, izrade programa održavanja, korištenja izjave o održavanju, izdavanja Dopuštenja za tehnički prelet, poštivanja vremenskih resursa komponenata, obveze occurrence reportinga itd. a sve u cilju podizanja ukupnog standarda održavanja i vođenja kontinuirane plovidbenosti Annex I zrakoplova te podizanja ukupne sigurnosti letenja.

Navodimo nekoliko tema iz programa:

- Pregled trenutnog stanja propisa za organizacije i osoblje uključeno u održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti Annex I zrakoplova;

- Prijedlog izmjena Pravilnika o projektiranju, prihvaćanju, gradnji i održavanju zrakoplova na koje se ne primjenjuje Uredba (EZ) br 216/2008;

- Program održavanja;

- Korištenje izjave o održavanju;

- Izdavanje dopuštenja za tehnički prelet;

- Vvremenski resursi komponenti;

- Problemi prilikom podnošenja zahtjeva HACZ itd.

Detaljnije o programu radionice možete pročitati putem poveznice: