Objavio: CCAA

PRIOPĆENJE: Održana prezentacija nacrta izmjene Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova

27.06.2018.

P R I O P Ć E N J E

PREDMET: Održana prezentacija nacrta izmjene Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova

U sklopu javne rasprave o nacrtu izmjena Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo održala je 27.06.2018. godine radionicu na kojoj je bilo približno 70 sudionika, operatora, vlasnika i korisnika sustava bespilotnih zrakoplova u Republici Hrvatskoj.

Nacrtom izmjena Pravilnika predviđeno je proširenje njegove primjenjivosti na bespilotne zrakoplove bez obzira na njihovu težinu i brzinu koju mogu postići. Predlaže se izmjena općih i operativnih uvjeta (npr. letenje noću, letenje u blizini aerodroma, ograničenje visine leta, udaljenost od skupine ljudi i dr.), te je u skladu sa budućim EU propisom prestala potreba propisivanja tehničkih uvjeta (npr. broj motora multirotora i opremljenost padobranom bespilotnog zrakoplova) koji su uređeni trenutno važećim Pravilnikom.

Glavni razlog izrade novog Pravilnika je rješavanje problema uočenih od primjene postojećeg Pravilnika u svibnju 2015. do danas, te prilagođavanje nacionalnog sustava budućem sustavu Europske unije, a u cilju lakše provedbe nove Uredbe EU o bespilotnim zrakoplovima kada stupi na snagu. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo je temeljem dosadašnjeg iskustva u primjeni postojećeg Pravilnika, stalnih konzultacija sa operatorima sustava bespilotnih zrakoplova, potencijala kojeg sustavi bespilotnih zrakoplova imaju za gospodarstvo i industriju, te prijedloga najnovijih regulatornih okvira unutar EU vezanih uz sigurnost njihovog korištenja, krenula u proces njegove izmjene.

Razvoj industrije bespilotnih zrakoplova odvija se nevjerojatnom brzinom i broj inovacija kao i scenariji primjene svakim danom rastu. Sigurnost i odgovornost korištenja bespilotnih zrakoplova su i dalje visoko na listi prioriteta, pa je predmetni nacrt izmjena Pravilnika u skladu s razvojem novih rješenja za upravljanje i nadzor zrakoplova.

U Republici Hrvatskoj je trenutno oko 1100 registriranih korisnika sustava bespilotnih zrakoplova, a njihov broj raste svakodnevno, te je razumljivo kako takvu dinamiku i rast trebaju pratiti i odgovarajuće izmjene regulatornog okvira.

Zainteresirane osobe mogu dati svoje komentare na predmetni nacrt Pravilnika do 2. srpnja 2018.

PREZENTACIJA nacrta izmjena Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova .pdf