Objavio: CCAA

Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva

Povodom obilježavanja 7. prosinca - Međunarodnog dana civilnog zrakoplovstva, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo upućuje najiskrenije čestitke zrakoplovnom osoblju, operatorima, zračnim prijevoznicima, zračnim lukama i aerodromima, pružateljima usluga zračne plovidbe, aeroklubovima, te svim zaposlenicima, organizacijama i institucijama povezanima sa civilnim zrakoplovstvom u Republici Hrvatskoj.

Zračni promet je iznimno važan za prometno povezivanje, a naš zajednički cilj je, između ostalih, unaprjeđenje sigurnosti zračnog prometa, te razvoj i napredak civilnog zrakoplovstva kako bi se ostvarili preduvjeti za društveni i gospodarski razvoj zemlje.

Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva uspostavljen je 1994. godine povodom proslave 50. godišnjice ICAO-a. Godine 1996, na inicijativu ICAO-a, i uz podršku Vlade Kanade, Opća skupština Ujedinjenih naroda službeno je priznala 7. prosinac kao Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva.

Svrha obilježavanja Međunarodnog dana civilnog zrakoplovstva je jačanju globalne svijesti o važnosti međunarodnog civilnog zrakoplovstva u društvenom i ekonomskom razvoju država i jedinstvenoj ulozi ICAO-a u pomoći državama članicama da surađuju i ostvare brži razvoj zračnog prometa u službi čovječanstva.