Objavio: CCAA

HACZ na međunarodnoj konferenciji Aviation Business Arena Zagreb 2017

Konferencija okuplja stotinjak domaćih i međunarodnih zrakoplovnih stručnjaka
Direktor HACZ Ante Lažeta održao predavanje na temu “New business models in aviation industry – Regulator perspective”

Tijekom 25. i 26. svibnja 2017. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, održava se 4. međunarodna konferencija Aviation Business Arena Zagreb 2017. koja okuplja stotinjak domaćih i međunarodnih zrakoplovnih stručnjaka.

Oni će tijekom dvodnevne konferencije raspravljati o regulatornim okvirima u kojima se odvija zračni promet, strateškim izazovima za zračne luke, razvoju, konsolidaciji i perspektivi poslovnih modela aviokompanija, inovacijama kao pokretaču industrije, sustavima bespilotnih zrakoplova i slično.

Konferenciju je organizirala Infoarena Grupa uz pokroviteljstvo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, te Croatia Airlines.

Direktor Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo Ante Lažeta sudioniocima konferencije je održao predavanje na temu "“New business models in aviation industry – Regulator perspective”. On je napomenuo da se zbog kompleksnosti zrakoplovne industrije, brojnih odnosa između organizacija, njihovih ugovorenih usluga i regulatora nameće potreba zajedničkog rada nacionalnih zrakoplovnih vlasti sa EASA-om u procijeni da li postojeći regulatorni sustav adekvatno može rješavati sadašnje i buduće sigurnosne rizike koji proizlaze iz novih poslovnih modela u zrakoplovstvu.

Spomenuo je i neke aspekte u razvoju poslovnih modela, poput sporazuma o zapošljavanju letačkih posada, operacija na daljinu, povećane ovisnosti vezane uz "wet lease", interoperabilnosti, potom kompanija koje posjeduje zrakoplov, ali ga koristi više operatera u različitim zemljama i slično.