Objavio: CCAA

HACZ radionica: Održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti ELA 1 i ELA 2 zrakoplova

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo održala je 28.03. 2017. radionicu za organizacije i osobe uključene u održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti ELA1 i ELA2 zrakoplova (European Light Aircraft do 1200/2000kg). Radionica je tematski bila fokusirana na certificirane organizacije (Part 145 i Part M Subp G) i ovlašteno osoblje uključeno u održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti navedenih zrakoplova.

Teme koje su se obrađivale ovom prilikom bile su prilagođene problematici održavanja zrakoplova od strane odobrenih organizacija za održavanje (Part-145 i Part M Subp F), licenciranog osoblja te pilota-vlasnika kao i problematici vođenja kontinuirane plovidbenosti navedene grupacije zrakoplova. Svrha predmetne radionice je bila upoznavanje sa izmjenama i dopunama relevantnih propisa za održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti, a posebno u dijelu koji se odnosi na ELA 1 i ELA 2 zrakoplove, što bi trebalo u konačnici rezultirati podizanjem ukupnog standarda održavanja zrakoplova, vezano uz odobrene organizacije za održavanje, odobrene organizacije za vođenje kontinuirane plovidbenosti i relevantno ovlašteno osoblje.

Navodimo nekoliko tema iz programa: Pregled trenutnog stanja EASA regulative vezane uz održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti ELA-1 i ELA-2 zrakoplova, Promjene u nacionalnoj regulativi (ASO-i), Procedura produženja resursa sukladno ASO-2014-005, Zahtjevi za obaveznom opremom zrakoplova koji stupaju na snagu, Ispravno vođenje zapisa sa održavanja (Maintenance Records), Problematika vezana uz Implementaciju razmaka kanala 8,33 kHz za VHF komunikaciju vezano uz Uredbu (EC) 1079/2012 itd.