Objavio: CCAA

Pojačan inspekcijski nadzor sigurnosti civilnog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj

Nadzor se obavlja na aerodromima i drugim površinama s kojih se obavljaju letačke operacije s posebnim fokusom na „generalnu avijaciju“ i operatore sustava bespilotnih zrakoplova

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo obzirom na povećane aktivnost zrakoplovnih subjekata u ljetnim mjesecima poziva sve sudionike na povećan oprez i na važnost poštivanja propisa.

Obzirom na prošlogodišnje nesreće u „generalnoj avijaciji“ i značajno povećanje broja letova sustavima bespilotnih zrakoplova Agencija provodi pojačani inspekcijski nadzor s ciljem osiguravanja adekvatne razine sigurnosti u zračnom prometu i poštivanja propisa u Republici Hrvatskoj. Nadzor se obavlja na aerodromima i drugim površinama s kojih se obavljaju letačke operacije, te uključuje inozemne i domaće operatore zrakoplova s posebnim fokusom na „generalnu avijaciju“ i operatore sustava bespilotnih zrakoplova.

U suradnji sa organizatorima manifestacija (npr. festivalu „Fresh Island“ koji se održavao na plaži Zrće u Novalji na otoku Pagu) inspektori Agencije spriječili su nepropisnu upotrebu sustava bespilotnih zrakoplova, te se u tom kontekstu ovim putem pozivaju i svi drugi organizatori i sudionici manifestacija koji uključuju operacije zrakoplova, da osiguraju poštivanje propisa i zaštitu sudionika.

Ukoliko uočite ugrožavanje sigurnosti ili odstupanje od primjenjivih propisa molimo da prijave dostavite putem predviđenoga obrasca na E-mail adrese navedene u njemu.

Ujedno ovim putem pozivamo da osvježite znanje i okušate se u poznavanju propisa u kvizovima koje smo pripremili za vas:

Koliko poznajete pravila letenja?“, i

Koliko poznajete propise primjenjive za sustave bespilotnih zrakoplova?“