Objavio: CCAA

Održana radionica za operatore i pilote na daljinu sustava bespilotnih zrakoplova

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo održala je 02.03.2019. na Tehničkom fakultetu u Rijeci radionicu za operatore i pilote na daljinu sustava bespilotnih zrakoplova kojoj je nazočilo 100-ak polaznika.

Tijekom radionice ovlašteni inspektori HACZ-a su polaznike upoznali s regulatornim okvirom HR/EU kao i sa izmjenama Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova, a koje se odnose na sigurno izvođenje letačkih operacija.

Predstavnici Državne geodetske uprave upoznali su sudionike radionice sa prijedlogom nove Uredbe o snimanju iz zraka koja bi imala za cilj pojednostaviti postupak odobrenja snimanja sustavima bespilotnim zrakoplovima.

S obzirom kako letenje sustavima bespilotnih zrakoplova ne obuhvaća samo pitanje sigurnosti izvođenja letačkih operacija već uključuje i nadležnosti i postupanja policijskih službenika pri izvođenju letačkih operacija sustavima bespilotnih zrakoplova obzirom na zaštitu privatnosti i zaštitu od uznemiravanja kao i mogućnost počinjenja kaznenih djela, na radionici je bio nazočan i predstavnik MUP-a koji je polaznike upoznao s radom, nadležnostima i postupanjem policije u području koje se odnosi na korištenje sustava bespilotnih zrakoplova.

Također, razgovaralo se o koordinaciji letenja sustavima bespilotnih zrakoplova s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe, te izvođenju letačkih operacija koje su podložne odobrenju Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (BVLOS, udaljenosti od skupine ljudi, visina leta i tome sl…), provedbi postupka prepoznavanja opasnosti i upravljanje povezanim rizicima.