Objavio: CCAA

Međunarodno znanstveno-stručno usavršavanje iz područja zrakoplovne medicine

Sudionicima znanstveno-stručnog usavršavanja iz područja zrakoplovne medicine, Hrvatska liječnička komora je dodijelila bodove za trajno usavršavanje liječnika

Temeljem preporuka Europske agencije za sigurnost zračni promet i Europske komisije, a u organizaciji Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo u Zagrebu je 26.11.2016. održano međunarodno znanstveno-stručno usavršavanje iz područja zrakoplovne medicine na kojem je sudjelovalo više od 80 zrakoplovno-medicinskih ispitivača, doktora medicine i ostalih stručnjaka iz nekoliko zemalja čije su aktivnosti vezane uz zrakoplovnu medicinu i civilno zrakoplovstvo.

Na skupu posvećenom unaprjeđenju i održavanju visoke razine sigurnosti zračnog prometa u Europi razgovaralo se, između ostalog, o radnom okruženju pilota te specifičnostima radnog okruženja kontrolora zračnog prometa.

Sudionici skupa su se bavili i problematikom stresa i umora kod spomenutih profesija te suočavanju sa njima. Zbog nedavnog slučaja namjernog rušenja putničkog aviona tipa Airbus A320 od strane pilota tvrtke Germanwings, osobita pozornost na skupu je bila posvećena problematici psihijatrijskih poremećaja, uporabi alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, testiranju na radnom mjestu, liječenju, rehabilitaciji i procjeni zdravstvene sposobnosti zrakoplovnog osoblja.

Usto, raspravljalo se i o izmjenama i najavama promjena u nacionalnim i propisima EU, prije svih, početka primjene Uredbe (EU) br. 340/2015 koja govori zrakoplovno-medicinskoj procjeni kontrolora zračnog prometa.

Sudionicima znanstveno-stručnog usavršavanja iz područja zrakoplovne medicine, Hrvatska liječnička komora je dodijelila bodove za trajno usavršavanje liječnika.

Fotogaleriju možete pronaćio ovdje.