Objavio: CCAA

HACZ radionica za organizacije i osobe uključene u održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti Annex II zrakoplova

Dana 14.12. 2019. Odjel plovidbenosti HACZ održao je radionicu za organizacije i osobe uključene u održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti Annex II (nadalje Annex I) zrakoplova.

Radionica je tematski bila fokusirana na operatore, organizacije i osoblje uključeno u održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti zrakoplova sukladno Pravilniku o projektiranju, prihvaćanju, gradnji i održavanju zrakoplova na koje se ne primjenjuje uredba (EZ) br. 216/2008.

Teme su bile prilagođene problematici održavanja navedenih zrakoplova od strane odobrenih organizacija za održavanje Annex I zrakoplova, licenciranog/ovlaštenog osoblja te pilota-vlasnika kao i problematici vođenja kontinuirane plovidbenosti zrakoplova.

Svrha predmetne radionice je bila upoznavanje s izmjenama i dopunama relevantnih propisa za održavanje i vođenje kontinuirane plovidbenosti navedene grupacije zrakoplova te upoznavanje sa odredbama novog Pravilnika o projektiranju, prihvaćanju, gradnji i održavanju zrakoplova na koje se ne primjenjuje uredba (EZ) br. 2018/1139. Također potaknuti problematikom koja se učestalo ponavlja na terenu Agencija je pripremila za objavu dvije Naredbe o zrakoplovnoj sigurnosti (ASO-2018-001 Rev.1 i ASO-2019-003), kojima se regulira korištenje zrakoplovnih klipnih motora tipa Rotax (2-taktnih i 4-taktnih) nakon isteka preporučenih resursa, o čemu je također bilo riječi na predmetnoj radionici.

Osim navedenog razmjenjene su i neke informacije, primjerice o mogućnosti obavljanja pregleda zrakoplova od strane HACZ bez naplate putnih troškova te pitanja i prijedlozi, a sve u cilju podizanja ukupnog standarda održavanja i vođenja kontinuirane plovidbenosti Annex I zrakoplova te podizanja razine sigurnosti letenja.